Podcast van Edwin met update spelregels seizoen 2022-2023
22 augustus 2022 Het is natuurlijk super fijn als je als speler, scheidsrechter, coach of publiek komend seizoen de wedstrijdregels en aangepaste regels kent. Daarom heeft Edwin met zijn assistente een podcast voor je opgenomen. Liever lezen? Dat kan ook, zie de tekst onderaan dit bericht.Goedendag scheidsrechters,
Wij hebben bij het begin van het nieuwe veldseizoen gekozen voor een digitale presentatie die jullie kunnen luisteren en doornemen wanneer jullie willen. Het advies is deze even door te nemen voordat je je eerste wedstrijd weer gaat fluiten. Jullie kunnen deze delen met ouders, teammanagers, coaches en spelers uit het team.
Dit seizoen zijn er geen nieuwe spelregels. Wel zijn er aanwijzingen voor de scheidsrechters voor het fluiten van wedstrijden. De aanwijzingen vind je als download in het kenniscentrum van de hockeybond met als titel Briefing clubscheidsrechters. De volgende bestanden zijn goed om te downloaden arbitrage afspraken en standaard afspraken hockey. Toch lijkt het ook gewenst om een aantal aandachtspunten mee te geven.
Kom op tijd als je moet fluiten. Zorg dat je minimaal 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd op het veld bent. Je draagt een geel shirt of een gele jas. Shirts en jassen zijn op te halen en terug te brengen bij de buitenbar. Ook een kaarten set kan je ophalen en terugbrengen bij de buitenbar. Zorg wel voor een eigen fluit. Spreek vooraf met je collega scheidsrechter de wedstrijd door. Zorg voor een uniforme aanpak en interpretatie van spelsituaties. Check vooraf ook de werking van communicatieapparatuur.
Positionering van de scheidsrechter is het belangrijkste aandachtspunt. Van dichtbij heb je spelsituaties beter in beeld. Dan neem je makkelijker de juiste beslissing. Beslissingen leiden dan ook minder tot discussie met spelers. En complexe situaties worden door beide scheidsrechters samen beoordeeld. Voer overleg via communicatie en maak het overleg zichtbaar naar de bank en het publiek.
Het gebruik van de vaste scheidsrechtersignalen is belangrijk voor de bank en het publiek. Het voorkomt discussies met coaches. Ga niet in op reacties van het publiek. Spelers kijken vaak niet naar signalen, dus dan is het handig om ook verbaal aan te geven voor welk team de bal is. Ook situaties die jij niet wilt, kun je verbaal managen.
Hockey moet veilig gespeeld kunnen worden. Scheidsrechters bepalen wat zij veilig vinden of gevaarlijk. Begeleid dit ook verbaal. De interpretatie is mede afhankelijk van de technische vaardigheden van spelers. Hoog is dus niet het criterium maar gevaarlijk.
Afstand houden is belangrijk. Vijf meter afstand houden is verder als je denkt. Gebruik naar jongere spelers herkenbare beelden zoals de afmeting van een reclamebord.
Let op dat vrije slagen, inslagen, en dergelijke op de juiste plaats worden genomen. Bij een self pass willen de nemers nog wel eens op de verkeerde plaats doorgaan. Fluit dit af en laat de bal op de juiste plaats nemen.
De hoge bal is een spelsituatie die vaak leidt tot discussies. Bij het spelen van de hoge bal moet bij vertrek de bal veilig weggespeeld worden. Bij de ontvangst van de hoge bal moet je vooraf beoordelen of de bal bedoeld is voor een vrijstaande medespeler, de vrije ruimte of dat een bal naar een groepje spelers wordt gespeeld. Een vrijstaande medespeler moet de bal kunnen aannemen en onder controle brengen, anders is het een vrije slag voor de medespeler. Bij een groepje spelers is de vrije slag voor de tegenstander. In de vrije ruimte is het een voor beide partijen speelbare bal en moet degene die er als eerste is, de bal kunnen aannemen. Het is toegestaan om binnen de vijf meter de hoge bal te onderscheppen maar buiten speelafstand van de ontvangende speler. Uiteraard moet dit veilig gebeuren. Dit aspect is dit jaar in de spelregels opgenomen. Wij floten in de praktijk al zo. Begeleid de situatie rond de hoge bal verbaal als je dit nodig acht.
De hoge backhand slag zorgt vaker voor gevaar of kan voor gevaar zorgen in een wedstrijd. Fluit deze af. De bal hoog in de lucht meenemen met de stick, carrying, mag mits de bal bespeelbaar blijft voor de tegenstander. Anders is het afhouden. Het gebruik van het lichaam neemt toe in hockeyduels. Pas op als de tegenstander binnen speelafstand een poging doet om de bal te spelen, is sprake van afhouden.
Ook is dit jaar in de spelregels vastgelegd dat beschermende kleding na een strafcorner situatie gedragen mag worden binnen de drieëntwintig meter. Er moet zich dan geen geschikte gelegenheid hebben voorgedaan om deze kleding af te doen. Beschermende kleding mag niet buiten de drieëntwintig meter worden gedragen. Ook dit is geen wijziging in de manier waarop wij floten.
Hockeyspelers krijgen steeds meer trekjes van voetbalspelers qua verbaal commentaar en met meerdere spelers een besluit aanvechten. Verbaal en non-verbaal, gebaren, wangedrag hoort niet thuis in een hockeywedstrijd. Een vraag stellen mag. De regel is dat een speler een vraag mag stellen op normale toon en dat andere spelers dan weg moeten blijven. Als deze spelers niet wegblijven hoort dat een groene kaart te zijn. Manage dit soort situaties preventief en geef ook aan wanneer je niet gediend bent van commentaar en gebaartjes. De aanvoerder van een team kan je daarvoor bij je roepen.
Mochten er vragen zijn dan kan je die stellen per mail naar [email protected] of op zaterdag langs de velden.
Veel plezier dit seizoen op het veld!