headerfoto headerfoto
 
Technische Commissie

ZAAL: TEAMINDELINGEN EN INFO 2023 - 2024

Nieuws afbeelding 12 november 2023

Het zaalseizoen gaat bijna weer van start!

Alle teams vanaf de O9 doen mee aan deze competitie. De Funkey kinderen en de Benjamins spelen géén zaalhockey(competitie) en zijn de winterperiode vrij. De O8-tallen doen mee aan een zaaltoernooi (Zie verderop in deze nieuwsbrief). Ook dit jaar kunnen wij weer gebruik van maken van Sporthal Gaasperdam en Sporthuis Abcoude.

TEAMS

Een zaalteam mag uit maximaal 12 spelers bestaan. Heeft een team meer spelers, dan zal er een schema moeten komen wie wanneer thuisblijft. Er zijn echter altijd teams die te kort hebben of waar de aantallen minder groot zijn. Let op, dat elk team 1 scheidsrechter en 1 coach moet hebben.

Naar aanleiding van de feedback van vorig jaar hebben we dit jaar vaker de beschikking over hele zalen en is de training zoveel mogelijk op de dagen dat er ook reguliere veldtraining was. Bovendien is het streven naar kleinere zaalteams in bijna alle leeftijdscategorieën gelukt door combinatieteams te maken.

Omdat je bij zaalhockey met minder spelers (5 spelers en 1 keeper) speelt dan bij veldhockey zijn veel teams heringedeeld. Zie de bijlage voor de indeling van de zaalhockeyteams. Onze technische staf heeft de teamindeling in overleg met alle categorieleiders en coaches gemaakt. De combinatieteams herken je aan een dubbel cijfer achter de categorie. Let op! De O9 teams en JO10 blijven onveranderd t.o.v. de huidige veld teams. De MO10 teams staan nog niet in dit overzicht en deze teamindeling volgt deze week z.s.m.

DE O9-TEAMS

Komend seizoen kunnen ook de O9 teams deelnemen aan de zaalhockey competitie. Deze zullen vanaf 13 januari tot voorjaarsvakantie in poules van 6 teams vijf speeldagen/ 10 wedstrijden spelen. De O9 teams zullen in beginsel op de zaterdag hun wedstrijden spelen. Indien er in een regio onvoldoende halcapaciteit beschikbaar is op de zaterdag zal er uitgeweken worden naar de zondagochtend.

DE O8-TEAMS

Nieuw is dit jaar dat niet de O9, maar de O8 tallen mogen meedoen aan het beroemde Mak-Edel zaaltoernooi (Zie verderop in deze nieuwsbrief).

BEGELEIDING TEAMS

Bij de Let’s Roll waren er al mensen die zich hebben opgegeven als zaalcoach of manager. Omdat intussen al is gebleken dat dit lang niet altijd klopte, vragen we iedereen die dit graag wil doen, dit nog even door te geven aan de categorieleider en technisch managers (Hans of Oliver). Dan kunnen we dit ook z.s.m. in de app verwerken. De categorieleiders zullen (vooral bij combi teams) ook nog actief ouders benaderen om de rol van scheidsrechter, coach of teammanager op zich te nemen.

ZAALCOMPETITIE 

 • Het wedstrijdschema zal vanaf 17 november as bekend worden gemaakt op hockey.nl en daarna via de HVA app.
 • De wedstrijden zijn verdeeld over 6 competitie weekenden in de periode za 9 december 2023 tot zondag 11 februari 2024 (dat zijn dus 9 speelweekeinden). Let op er wordt ook gespeeld op zaterdag 23 december 2023 & zondag 24 december 2023 (tot 14:30) en op zaterdag 6 en zondag 7 januari 2024.
 • De O18-, O16- en O14-jeugd wordt zowel op zaterdag als op zondag ingepland.
 • Bij O12-jeugd wordt ernaar gestreefd zoveel mogelijk wedstrijden op de zondag (waar mogelijk in de ochtend) te plannen. Dit in verband met de vele open dagen van middelbare scholen op de zaterdagen.
ZAALTRAINING
Hierbij het overzicht van de zaaltrainingen met de daarbij de volgende uitgangspunten: 
 • De jongste jeugd en meeste jeugd traint in het Sporthuis Abcoude.
 • Een beperkt aantal jeugdteams traint op 10 minuten fietsen in Sporthal Gaasperdam.
 • Alle trainingen beginnen op maandag 4 december, zowel in Sporthuis Abcoude als in Sporthal Gaasperdam.
 • Alle teams (van O9 tot senioren) kunnen 8 keer trainen gedurende het gehele zaalseizoen (m.u.v. de kerstvakantie).
 • Voor de Jongste Jeugd is de training op 1 van de dagen dat ze nu ook trainen;
 • We hebben ook gekeken naar het aansluiten op 1 locatie van trainingen van teams die dezelfde coach hebben of waarvan een trainer daarna zelf training heeft;
 • Op zondag 26 november en zondag 3 december spelen verschillende teams onderlinge wedstrijden. Het programma voor deze twee zondagen volgt zsm. Let op, beide teams leveren een scheidsrechter!
 • Voor O8 hebben we 2 trainingsmogelijkheden ingeruimd op de twee zondagen die we hebben gereserveerd; Dit maakt deelname aan het Mak-Edel toernooi op 9 december a.s. (nadere info volgt via teammanagers) nóg leuker! HVA zal geen extra contributie voor deze trainingsuren in rekening brengen. Er zijn zaalhockeysticks aanwezig die geleend kunnen worden voor zowel de trainingen als de wedstrijden op het toernooi.
 • In de kerstvakantie wordt niet getraind.
KEEPERS(SPULLEN) 
 • De week voorafgaan aan start zaaltrainingen zullen in de lockers de benodigde zaalhoezen en riempjes voor de keepersspullen worden gelegd. Voor nieuwe combinatieteams wordt een nieuwe keeperstas samengesteld. De manager of coach kan via [email protected] een afspraak maken om deze op te halen.
 • We zijn nog bezig om ruimte te vragen voor een extra keepersclinic voor alle keepers. Informatie daarover volgt z.s.m. De keepers zullen daarnaast gewoon met het eigen team meetrainen.
 • Voor de teams met wisselkeepers: zorg voor een schema zodat de keeper van de week in keepersoutfit aan de training mee kan doen.
SAVE THE DATE: BELANGRIJKE DATA M.B.T. ZAALSEIZOEN
Om de teammanagers, coaches en scheidsrechters van alle teams die de zaal in gaan (O9-O18) goed voorbereid te laten beginnen aan de zaalcompetitie, zijn er voor hen informatieavonden georganiseerd. De planning hiervoor is als volgt:
Dinsdag 21 november van 20:00 tot 21.30 uur: voor alle zaalscheidsrechters en zaalteammanagers: dit jaar verzorgd door oud bondscheidsrechter Eef Gorter.

Er wordt veel nuttige informatie gedeeld over de zaalplanning, taken en de afspraken. Ook is er aandacht voor de zaalspelregels want er zijn veel verschillen met het fluiten op het veld. We doen dan ook een dringend beroep op iedereen die in de zaal gaat helpen (als scheids of als teammanager), deze avond te bezoeken.

Woensdag 22 november van 19:30 tot 22:00 uur: voor alle zaalcoaches: net als vorig jaar verzorgd door Sven van der Most (https://svenvandermost.nl/). Hij heeft het Belgisch nationaal indoor team gecoacht en kan onze coaches dus van de nodige tips voorzien.

Ben je als zaalhockeyteammanager, -coach of -scheidsrechter verhinderd om te komen, stuur dan een mail naar [email protected].

Zondag 26 november en zondag 3 december: onderlinge oefenwedstrijdjes: elk team levert één scheidsrechter.

Woensdag 29 november van 20:00 tot 21:00 uur: voor de zaalcoaches O9 en O10: net als vorig jaar verzorgd door Hans Oostindie.

ZAALCONTRIBUTIE
De contributie voor het zaalhockey is hier te vinden op de website.

ZAALHOCKEY UITLEG EN SPELREGELS
Kan je niet wachten en wil je graag al iets meer weten over zaalhockey kijk dan op de site van de KNHB: https://www.knhb.nl/kenniscentrum/hockeysoorten/zaalhockey

ZAALHOCKEYSPULLEN
Wat heb je nodig om te zaalhockeyen? 
 • Een zaalhockeyhandschoen is verplicht vanaf de O12-jeugd.
 • Zaalhockeyschoenen (of schone zaalschoenen: geen zwarte zolen)
 • Een zaalhockeystick, waarbij de verflaag van de krul is geschuurd.
 • Bitje (altijd verplicht!)
ZUINIG OP DE ZALEN
Wij zijn als HV Abcoude blij dat we dit zaalseizoen gebruik kunnen maken van Sporthal Gaasperdam én het Sporthuis Abcoude. Het is voor ons belangrijk dat we er met z’n allen voor zorgen dat we deze zaal netjes houden! Daarom het volgende:
 1. Er mogen GEEN gewone schoenen in de zaal. Alleen schone binnen (gym) schoenen. Gedeeltelijk zwarte zolen mogen ook niet. Graag meteen alle ‘straatspullen’ bij binnenkomst in de kleedkamer leggen.
 2. Iedereen moet VOORZICHTIG de balken op de vloer neerleggen. Kleine kinderen kunnen dit dus niet zelfstandig doen.
 3. Bij de jongere teams helpen de ouders vóór en na de training met het neerleggen en/of opruimen van de balken.
 4. Het laatste team dat aanwezig is controleert altijd even of de kleedkamers er netjes uitzien; rotzooi in de vuilnisbak etc.
 5. Let op: het adres van de zaal Gaasperdam is anders dan het navigatieadres. Navigatieadres: Parkhof 100, Amsterdam.

 Veel plezier in de zaal!Bijlage

Contact

Adres
Ruwelspad 3,
1391JA Abcoude
0294-284070

Postadres
Postbus 107,
1390AC Abcoude

Bank gegevens
Bankrekening :
NL19ABNA0587009977 Contributierekening :
NL98ABNA0587037849