headerfoto headerfoto
 
Redactie

"Laat mij maar op de achtergrond blijven!"

Nieuws afbeelding 12 februari 2018

Dat is de natuurlijke reactie van veel vrijwilligers. Voor de geïnterviewde van deze keer, geldt dit misschien wel in het bijzonder. Een stille kracht, die met ongekend professionalisme en passie meer dan ‘zijn steentje’ bijdraagt aan onze club: Arjan van Es.

Over zijn rol binnen de HVA is hij al net zo bescheiden: ‘Ik ben onderdeel van de materialencommissie’. Na even doorvragen, gaat er voor een gemiddeld clublid echter een hele nieuwe wereld open. Binnen deze commissie heeft Arjan namelijk zijn eigen domein: ‘Ik ontferm me over de keepersmaterialen binnen onze vereniging. Dan hebben we het over zo’n 45 teams en dus ook keeperssetjes.’ Dat klinkt misschien best overzichtelijk, maar …

Enig idee wat een volledig keeperssetje kost?

‘Niet iedereen beseft dat de ene set keepersspullen de andere niet is. Eigenlijk is alles ‘op maat’. Er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen, maar natuurlijk ook naar grootte; zelfs de tassen zijn er in small, medium en large. Ik praat dan ook veel met de keepers, vraag wat ze nodig hebben en kijk hoe ik de materialen zo goed mogelijk kan matchen naar hun niveau en behoefte.’ Je hoort door zijn woorden heen, dat hij ontzettend geniet van het directe contact hierover met de keepers, die hem ook echt weten te vinden als er iets aan hun uitrusting schort. ‘De afgelopen jaren zijn er binnen onze club een aantal vaste keepers bijgekomen, die heel serieus bezig zijn met hun sport. Bij hen maakt de uitrusting ook écht een verschil; niet alleen qua veiligheid – wat altijd de basis is – maar op hun niveau ook heel direct in hun effectiviteit als keeper. Daar proberen we als club dus ook in mee te groeien.’ Waarna Arjan vervolgt met de vraag: ‘Heb je eigenlijk enig idee wat zo’n keepersset kost?’ 

Het antwoord volgt gelukkig snel: ‘Zelfs een setje voor de E-teams komt al snel op z’n Eur 800,-. Een volledige keepersuitrusting voor een volwassene ligt tussen de Eur 2000 – 2500,-. Het gaat dus al snel om veel geld. Om de kosten goed te beheersen, is goed onderhoud een hele belangrijke factor – ik probeer daar ook bovenop te zitten, want het tijdig signaleren en repareren van een klein scheurtje of een bandje, kan bijvoorbeeld het geheel vervangen van een kostbare set legguards eenvoudig voorkomen.’ Arjan geeft aan dat er op dat punt qua bewustwording ook nog wel wat te winnen valt: ‘Veel keepers gaan echt heel zorgvuldig om met hun uitrusting, maar er zijn natuurlijk altijd ook uitzonderingen; dat komt deels denk ik ook door onwetendheid. Het zou goed zijn als iedereen besefte wat ze eigenlijk van de club in bruikleen hebben!’

Passie voor materialen én keepers

Uit alles wat Arjan vertelt, blijkt een zeldzame professionaliteit. Zo heeft hij een enorme Excel-sheet waarmee hij volledig overzicht heeft en houdt over alle materialen; wie wat heeft, de staat waarin ze verkeren, hoe oud alles is, de merken, wanneer de riempjes voor het laatst vervangen zijn, … alles! ‘Dat overzicht zorgt ervoor dat ik waar nodig materialen kan doorschuiven, setjes heel gericht kan aanvullen en weer compleet maken én uiteindelijk het kostenniveau voor de club zo laag mogelijk kan houden – dat is voor mij een sport op zich’. Om zijn verhaal vervolgens op z’n Cruijffiaans af te sluiten: ‘Niet inkopen is altijd goedkoper dan iets goedkoop inkopen.’

Dit alles doet natuurlijk de vraag rijzen wat hem drijft om deze rol op deze manier in te vullen. En dan komen opeens heel veel zaken samen. Zo blijkt hij ook in zijn werk verantwoordelijkheid te dragen voor de ‘inkoop van materialen’. Minor detail: dat doet hij bij een groot Amerikaans en internationaal opererend engineering bureau, dat o.a. olieraffinaderijen bouwt voor bedrijven als Shell en BP! Ook dit vertelt hij overigens weer met een enorme bescheidenheid (noot van de redactie: bij deze inkoopverantwoordelijkheid van services en materialen gaat het om hele grote bedragen!). Naast deze zakelijke ervaring met ‘serieus inkopen’, is ook zijn affiniteit met en blik op de keepersrol heel bijzonder. 

‘Ook al is het een teamsport, als keeper blijf je toch ook een eenling!’

Zelf is hij met hockey begonnen op zijn 26ste en bij toeval in het keepersgilde gerold na een keer zeer succesvol te zijn ingevallen als keeper op een toernooi in Weesp. Met dit pril ontdekte talent heeft hij het uiteindelijk in Zwolle geschopt tot keeper van H2 en ook vaak mogen keepen als reservekeeper van H1, op 1e klasse en overgangsklasse niveau. Na o.a. in Dubai gewerkt te hebben, waar hij ook zijn vrouw heeft leren kennen, zijn ze in 1999 teruggekeerd naar Abcoude, waar hij van origine ook vandaan komt. Vijf jaar geleden is hij pas weer zelf gestart met hockey, bij onze eigen HVA; eerst als keeper bij Veteranen A en tegenwoordig bij Heren B. Het keeperstalent blijkt ook genetisch, daar zijn middelste zoon Espen twee jaar geleden in zijn vaders voetsporen trad en besloot vast te gaan keepen. Een juiste keuze, daar hij dit jaar de keeper van Abcoude JC1 is en ook wedstrijden met het District Noord Holland speelt. Deze mate van affiniteit, brengt dan ook een duidelijke visie én grote (wederzijdse) waardering voor keepers met zich mee: ‘Als vrijwilliger is de waardering die ik terugkrijg van de keepers ontzettend leuk; gewoon door te luisteren en met hun spullen bezig te zijn. Keepers blijven ook een bijzonder ‘slag’. Binnen een team, sta je er toch ook vaak alleen voor. Als een speler 8 van de 10 dingen goed doet, heeft hij een topwedstrijd. Doet een keeper dat, dan staat hij 2-0 achter!’.

Arjan is zeer verheugd over de groeiende aandacht die er binnen de vereniging is voor de keepers: ‘Sinds zo’n anderhalf tot twee jaar is er elke week aparte keeperstraining; dat is een hele goede zaak’. Hij verwacht zelf ook de komende jaren nog actief te blijven voor de HVA, zowel hockeyend als in zijn vrijwilligersrol: ‘Gewoon, lekker bezig zijn met de inhoud en onze keepers ondersteunen!’ Zo sluit hij af, wars van politiek en natuurlijk … op de achtergrond.

Als gebruikelijk in onze ‘Op de middenstip’-reeks, mag de geïnterviewde een volgende kandidaat voordragen voor het volgende interview. Nooit eenvoudig, zo blijkt ook nu, want er poppen natuurlijk al snel legio kandidaten op. Maar de keuze is gevallen op … : ‘Mathilda Pepping (secretariaat Zaalhockey), iemand die ongelofelijk veel voor de club gedaan heeft én nog steeds doet!’.



Contact

Adres
Ruwelspad 3,
1391JA Abcoude
0294-284070

Postadres
Postbus 107,
1390AC Abcoude

Bank gegevens
Bankrekening :
NL19ABNA0587009977 Contributierekening :
NL98ABNA0587037849