headerfoto headerfoto
 
Bestuur

Update van de Technische Commissie

Nieuws afbeelding 21 november 2019

Dinsdagavond heeft tijdens de ALV de Technische Commissie toegezegd een update op de website te plaatsen van de technische ontwikkelingen in het seizoen 2019-2020 tot nu toe. 

"Dit jaar is HV Abcoude begonnen met een verdere professionalisering binnen de Technische Commissie (TC). De stappen die de afgelopen jaren zijn genomen, te weten meer aandacht voor de kwaliteit van hockeytechnische zaken in alle lagen van de club (lees breedtehockey), hebben goed uitgepakt. Zeker gezien de prestaties van veel teams vorig jaar; zij zijn boven zichzelf uitgestegen in vergelijking met andere jaren, met als klapstukken JB1, JC1 en H1.

Met dit in het achterhoofd is de TC op zoek gegaan naar een nieuwe structuur, aangevoerd door een Technisch Manager die de volgende fase met HV Abcoude in wil gaan. 

Hierbij is en blijven de belangrijkste uitgangspunten: 

HV Abcoude is:

1.     een echte dorps- en familieclub, 

2.      die breedtehockey voorstaat, 

3.      die tophockey nastreeft, 

4.      die aandacht heeft voor het individu, 

5.      waar gewerkt wordt met een duidelijk beleidsplan, 

6.      dit beleidsplan is verankerd binnen de club, 

7.      waar coaches volgens een vast patroon coachen, 

8.      en trainers opleiden, 

9.     en jeugdtrainers enthousiasmeren, 

10.   en werken via een gezamenlijk trainervolgsysteem, 

11.   met een state of the art videoanalyse, 

12.   en aandacht heeft voor de keepers. 

Uiteindelijk zijn wij er, na verschillende gesprekken, in geslaagd om Leo Westenberg (32) van Rood-Wit over te nemen. Leo ziet HV Abcoude als een uitdaging waar veel mogelijkheden liggen. "Een kleine goed georganiseerde club met veel enthousiaste vrijwilligers.” Een van de voorwaarden voor Leo was om te gaan werken met en Technisch Kader (hart). Na een aantal gesprekken hebben wij met veel trots een fantastisch Technisch Kader weten samen te stellen. Een goede mix van ervaring, kennis, jeugdig enthousiasme maar vooral eenduidigheid onderling.

  • Leo Westenberg is aangesteld als overall Technisch Manager en eindverantwoordelijke;
  • Hans Oostindie is nog steeds Technisch Manager EF;
  • Luke Heijsteeg is als Technisch Coördinator voor de CD-jeugd aangesteld;
  • Pim Oosterwaal is als Technisch Coördinator verantwoordelijk voor de AB-jeugd.

Met recht een team waar menig hockeyvereniging jaloers op mag zijn!

Nu, een paar maanden later, kunnen we stellen dat het goed gaat met de HV Abcoude.

Het Technisch Beleidsplan (inclusief een keepersplan) is in ontwikkeling en zal medio januari in eerste draft worden besproken. De wens is om dit gedurende de 2e helft van het seizoen gereed te hebben. Een beleidsplan gereed hebben is 1, maar verankering binnen alle geledingen van de club is 2. Daar is nog minimaal een extra jaar voor nodig. Vanuit dit beleidsplan wordt ook een coachplan opgesteld met bijvoorbeeld coachboekjes voor alle coaches. Eenduidigheid, uniformiteit en duidelijkheid laten dan niets meer te wensen over.

Onze grootste winst valt momenteel te halen uit onze (nu 47) jeugdtrainers, De feedback vanuit het Technisch Hart is overwegend erg positief. Onze jeugdtrainers (lees uw zonen en dochters!) worden als erg enthousiast en leergierig bestempeld. Ze zijn bijna allemaal op tijd, goed voorbereid, in de juiste kleding en vinden het bovenal leuk. Goede trainers moeten leuke trainers worden en dit moet door iedereen worden meegenomen naar de zaterdag en/of zondag op het hockeyveld!

Een aandachtspunt is nog wel het opvoeden van onze leden en de ouders. Waar het Technisch Hart het gevoel had met name op techniek en tactiek te gaan trainen, moet er toch eerst echt de nodige aandacht besteed worden aan het opvoeden alvorens op het andere over te kunnen gaan.
Een paar concrete voorbeelden; ballentassen raken kwijt en/of snel leeg en worden niet bijgevuld en goed beheerd, nog te vaak een grote mond (ook van ouders tegen trainers), niet op tijd komen voor de training, niet opruimen van de spullen, (te) snel weggaan na de training wat door ouders te vaak wordt toegejuicht want die staan al zo lang te wachten… Met andere woorden: houding en gedrag zijn voor verbetering vatbaar!

Aan de andere kant ziet het Technisch Hart dat de breedteteams enorm hard trainen en dat de resultaten navenant goed te noemen zijn. Een goed voorbeeld is de meisjes D-lijn. Een heel grote lichting waar alle teams enorm hun best doen. MD3, MD4 en MD5 trainen erg hard en doen het goed! Maar ook bij de senioren en veteranen gaat het op de woensdag fantastisch. Alle teams DA, DB, trimhockey, HC, HL, HB, HA, allemaal krijgen ze training van Pim en Leo. Hier krijgen we erg positieve feedback over.

Korte update categorieën:

De jongste jeugd gaat nog steeds erg goed. Veel potentie met wat kleinere teams bij de F-jes (zowel jongens als meisjes), maar dit schijnt een landelijk probleem te zijn. In de periode 2010-2012 zijn er blijkbaar wat minder kinderen geboren. De aanwas lijkt nu weer beter te worden, maar aandacht is geboden.

De CD-jeugd ontwikkelt zich prima en zeer behoorlijk. Door de goede resultaten van de jaren hiervoor zijn de indelingen soms wat aan de hoge kant. Zonder enige twijfel zal dit gedurende het jaar beter gaan en zullen de verschillen weer nivelleren. Het aantal teams in deze categorie is momenteel groot. Hierdoor gaat er veel tijd en energie in zitten bij de begeleiding en het Technisch Kader.

De AB-jeugd gaat ook goed, met name jongens B1. Maar we doen de andere teams te kort als we hier niet bij stil zouden staan. De meisjes B1 en B2 draaien erg goed en hebben het erg leuk en vooral gezellig samen. De MA1, MA2 en MA3 doen het ook zeer behoorlijk met als klap op de vuurpijl een fantastische coach voor MA3!

H1 draait wederom een zeer stabiel en goed seizoen. D1 heeft het erg moeilijk en staat momenteel helaas laatste in de 3e klasse. Dit is een punt van aandacht voor de Technische Commissie en het bestuur.

De veteranenteams draaien allemaal probleemloos. De klassen waarin alle teams geplaatst zijn, sluiten aan bij het niveau. De woensdagtrainingen worden goed bezocht en er heerst alom vreugde en harmonie. Mooi om te zien! 

Lang verhaal kort, de HV Abcoude is op technisch gebied in transitie. Zonder enige twijfel is het een positieve transitie! In onze ogen is het Technisch Kader onder aanvoering van Leo het juiste om ons de weg te wijzen naar de toekomst. 

Breedtehockey op een hoog niveau met daarnaast veel aandacht voor het tophockey binnen de lijnteams!”Contact

Adres
Ruwelspad 3,
1391JA Abcoude
0294-284070

Postadres
Postbus 107,
1390AC Abcoude

Bank gegevens
Bankrekening :
NL19ABNA0587009977 Contributierekening :
NL98ABNA0587037849