Jongste Jeugd Algemeen

Jongste Jeugdhockey is het hockeyspel voor kinderen vanaf 6 tot 11 jaar en moet gezien worden als een speel- en leerperiode. Het is de opbouw op weg naar elftalhockey.

Na minimaal een half jaar training worden er wedstrijdjes van 3 tegen 3, daarna 6 tegen 6 en tenslotte 8 tegen 8 gespeeld. Per categorie wordt de grootte van het speelveld aangepast. Alle wedstrijden vinden op zaterdag plaats, waarbij winnen of verliezen van ondergeschikt belang is.

Jongste Jeugdhockey is een verzamelnaam voor:

Mogelijke spelvormen

1e jaars F

6 jr

Alleen training

2e jaars F

7 jr

3- en/of 6-tal hockey

1e jaars E

8 jr

6-tal hockey

2e jaars E

9 jr

6- en/of 8-tal hockey

1e jaars D

10jr

11-tal hockey

Kinderen moeten voor 1 oktober van het nieuwe hockeyseizoen

bovenstaande leeftijd hebben om in die categorie te worden ingedeeld, hierin volgen  wij het beleid van de KNHB. Dus, indeling volgens geboortedatum en niet in welke groep/klas een speler zit.

Het hockeyseizoen is voor de Jongste Jeugd opgedeeld in drie op zichzelf staande competities van een aantal wedstrijden; de Voorcompetitie (Zomer- tot Herfstvakantie), Herfstcompetitie (Herfst- tot Kerstvakantie) en Lentecompetitie (Krokusvakantie tot eind van het seizoen). Het hockeyseizoen wordt jaarlijks afgesloten met de Jongste Jeugd Slotdag begin juni. Per categorie wordt er dan een toernooi georganiseerd bij een club in het district Noord-Holland, waar HV Abcoude deel van uitmaakt.

Na elke competitie vindt een pouleherindeling plaats. Het is dan evt mogelijk om van spelvorm te veranderden. F-jes kunnen 6-tal gaan spelen en E-tjes 8-tal. (Afhankelijk van het beleid van de KNHB).

F-categorie (6 en 7 jaar)

Eerste jaars F trainen een keer per week en spelen nog geen wedstrijden.

Tweede jaars F trainen ook een keer per week en spelen op zaterdagochtend wedstrijden. Aan het begin van het seizoen worden teams op leeftijd ingedeeld en gaan 3-tal hockey spelen. Na de Herfstcompetitie vindt een herindeling van de poules plaats. Dit is ook het moment waarop er van 3-tal naar 6-tal hockey overgegaan kan worden. Dit geldt alleen voor kinderen die daar aan toe zijn. Alleen in deze categorie kunnen ook gemengde jongens/meisjes teams voorkomen.

Voor de tweede jaars F zijn 2 zaalhockeytrainingen in de Kees Bonzaal aan het eind van de winterstop.

E-categorie (8 en 9 jaar)

Eerste jaars E trainen in principe twee keer per week en spelen op zaterdag een wedstrijd. De teams spelen het hele seizoen 6-tal hockey.

Tweede jaars E trainen twee keer per week. Er wordt gespeeld in 6-tallen tenzij het niveau van de spelers het rechtvaardigen om een 8-tal te formeren. Na de Voor- of Herfstcompetitie vindt er een herindeling van de poules plaats. Dit is ook het moment waarop er van 6-tal naar 8-tal hockey overgegaan kan worden. Dit geldt alleen voor kinderen die daar aan toe zijn.

In deze categorie kan het numeriek noodzakelijk zijn om eerste en tweede jaars E samen in een team in te delen, zodat alle spelers de mogelijk hebben wedstrijden te spelen.

Voor 8E-teams zijn er in de winterstop zaalhockeytrainingen in de Kees Bonzaal en is er in december een zaalhockeytoernooi.

Voor de 6E-teams zijn er aan het eind van de winterstop 2 zaalhockeytrainingen.

D-categorie (10 en 11 jaar)

Eerste en tweede jaars D trainen 2 keer per week en spelen in een 11-tal.

Voor alle D teams is er in de winterstop zaalhockeycompetitie en zijn er zaalhockeytrainingen.

Voor informatie over de teamindelingen, selectieprocedure en veelgestelde vragen daarover, zie Jeugd Algemeen.